2014. március 24., hétfő

Nevelj ehető virágokat a kertedben!

Virágot enni kulináris ínyencségnek számít. Hát még, ha ezeket a virágokat előtte a saját kertünkben nevelgettük, hogy majd a legideálisabb pillanatot kivárva a konyhánkba szállíthassuk.




Ezen szépségek között találni egynyáriakat és évelőket, de akár a zöldséges kertben is fellelhetsz erre a célra alkalmas virágokat.
Ha valaki egy hirtelenjében összedobott sarkantyúvirág-saláta elkészítése után úgy döntene, hogy mostantól kezdve a kertjében nevelgetett növények lehetőség szerint a tányérjában is kikötnek, akkor egy  olyan hosszú listával áll szemben, amelyek onnantól kezdve biztos megvalósításra várnak.
Ezt természetesen nem úgy kell elképzelni, mint a párhuzamos sorokba ültetett veteményeket, hanem inkább, mint egy idillikusan romantikus virágágyás képét, ahol minden virágágy maximálisan a gasztronómiai élvezetek megkoronázására törekszik. Azaz a növények virágzási értéke is teljes, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Ezek az illatosan színes növények jó lehetőséget adnak arra, hogy ne csak a kerti munka, hanem már a konyhai ízek világába is elmerülhessünk virágaink által.


Néhány lehetséges virág tipp a virágos gasztronómia területéről:

Egynyáriak:
Körömvirág
Petúnia
Büdöske
Kerti sarkantyúka

Kétnyári:
Árvácska

Évelők:
Törökszegfű
Búzavirág
Ibolya
Kankalin (Primula)
Sásliliom
Krizantém
Kakukkfű
Kamilla
Metélőhagyma
Borágó
Lángvirág (phlox)
Cickafark
Pünkösdi rózsa
Méhbalzsam (monarda)

Hagymák/Gumók:
Tulipán
Gumós begónia
Dália
Kardvirág

Fák és cserjék:
Rózsa (pl.: Gertruda Jekyll fajta)
Orgona
Bodza
Almafa/Díszalma
Bazsarózsa (Paeonia suffruticosa)
Hibiszkus
Levendula
Rozmaring



Fotók forrása: itt és itt

Természetesen a lista nem teljes.
Várom a tapasztalatokat és a hozzászólásokat!

Ha recepteket keresel, akkor Halmos Mónika könyvei a segítségedre lehetnek!


Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz, hogy mindig friss inspiráló kert ötletekkel gazdagodj!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése